Czy palenie drewnem w kominku jest ekologiczne?
Stale zwiększające się zanieczyszczenie środowiska przyczynia się do coraz częstszych dyskusji na temat wpływu spalania różnych materiałów opałowych. Problem nasila się w sezonie grzewczym, kiedy domy ogrzewane są dzięki piecom i kominkom. Jednak przekraczane normy zanieczyszczenia powietrza powodowane są przez tzw. niską emisję, która jest przede wszystkim efektem spalania węgla oraz śmieci. Dbanie o czyste powietrze nie oznacza rezygnacji z kominka. Używając drewna opałowego dobrej jakości, nie powinno się mieć wyrzutów sumienia, bo jak przekonują eksperci palenie suchym, sezonowanym drewnem jest efektywne, a co najważniejsze ekologiczne.
Jaki wpływ na środowisko ma palenie drewnem?
Przede wszystkim należy pamiętać, że drewno w przeciwieństwie do węgla, czyli równie popularnego materiału opałowego jest odnawialnym źródłem opału. Uprawa drzew, a następnie ich spalanie nie powoduje wzrostu stężenia dwutlenku węgla w atmosferze. Dla drzew i roślin bilans dwutlenku węgla wynosi zero, ponieważ w czasie wegetacji pobierają one z otoczenia tyle, ile powstaje podczas jego spalania. Zawartość siarki przedostającej się do atmosfery podczas palenia drewnem jest niewielka. Odpowiednio spalane nie emituje szkodliwych dla człowieka substancji. Palenie drewnem nie generuje również dużych ilości popiołu, a ten który powstanie może zostać użyty do nawożenia roślin.
Jak ekologicznie palić w kominku?
Aby palenie drewnem było ekologiczne trzeba zastosować się do kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim należy używać odpowiedniego gatunku drewna. Ponadto powinno ono być suche, optymalny poziom wilgotności dla drewna opałowego powinien wynosić między 15-20%. Do uzyskania tego samego efektu z mokrego drewna trzeba zużyć około dwóch razy więcej. Niebezpiecznym skutkiem palenia zbyt wilgotnym drewnem jest też powstawanie zwiększonej ilości smoły i gazów organicznych. Do kominków najlepiej wybierać twarde drewno z drzew liściastych, ponieważ pali się ono równomiernie i jest bardziej kaloryczne.
Oprócz odpowiedniego drewna opałowego, ważny jest przede wszystkim sposób rozpalania ognia w kominku. Warto do tego używać wysuszonych ścinek z drzew liściastych. Bezwzględnie należy unikać rozpalania gazetami i tekturami. Trzeba pamiętać, aby rozpoczynać proces spalania od góry, bo wtedy wszystkie substancje są dopalane, ograniczana jest emisja zanieczyszczeń do środowiska i zużywa się mniej opału. Ważne jest też ułożenie drewna, kawałki należy kłaść naprzemiennie – prostopadle i równolegle.